Det är många som undrar i efterhand om det kunde ha undvikit olyckan om de agerat på ett annat sätt. Oftast är svaret tyvärr ja. Ett flertal personer ute på vägarna kan på ett eller annat sätt säga att de handlat fel i trafiken och att det därför har blivit en olycka. En olycka som kunde ha undvikits är alltid en onödig olycka. Det finns ett flertal tips för den som ska bege sig ut på vägarna och vill minska riskerna.

Oavsett när man ska ta sig ut på de svenska vägarna så finns det alltid en del saker som man kan göra för att undvika en olycka. Dessa saker som man gör vilken dag som helst är extra viktig när det är storhelg och alla ska ut på vägarna. Detsamma gäller under lovtider och liknande. Tänk på dessa saker innan du sätter dig i bilen:

  • Ha inte bråttom, inget gott kommer utav att åka för fort. Majoriteten av självförvållade olyckor på vägarna handlar om att man kört för fort helt enkelt.
  • Håll avståndet, superviktigt är att man håller avståndet från bilen framför, det viktigast är att ni kommer fram hela och då är det ingen bra idé att ligga och trycka bakom någon annan.
  • Halka är förrädiskt, vissa halkor kommer som en blixt från klar himmel och då är det extra viktigt att hålla avstånd och köra i lämplig fart.
  • Spara numret till vägassistans i Sverige så att ni snabbt kan bli upphämtade om olyckan är framme.
  • Var uppmärksam mot olika ljus och vad de betyder, här har du några exempel: