För någon som ägt sin motorcykel i många år så kan det kanske kännas tjatigt att ta upp säkerhet och trafik när man talar om att åka på två hjul, Men sanningen är den att olyckorna har ökat och därför är det extra viktigt att börja fundera på vad ni kan göra för att bli säkrare i trafiken. Just tvåhjulingar såsom moped, vespa och motorcykel är extra utsatt då en inte har en hel stålram av bil som tar emot en om olyckan skulle vara framme. I en bil så har vi krockkuddar, bilbälte samt en hel bil runt om oss som tar den fösta smällen. På motorcykel sitter man helt fritt och med en hjälp på huvudet, osäkert minst sagt.

strålkastare

Säkerhet i trafiken är ett återkommande tema i varje förares liv. Färdas man på vägar var dag är det lätt att se att det krävs en hel del säkerhetstänk för att klara sig ur knepiga situationer. Det kan vara situationer där någon man möter kör på ett riskfyllt sätt eller att det är du som tar en onödig risk när du kör ut utan fri sikt, och så vidare. Just när det gäller mopeder så är risken ännu större då förarna ofta är betydligt yngre än de på motorcykel, hastigheten behöver inte alls vara hög för att en olycka ska ha status livsfara. Det kan räcka med att bli påkörd av en bil för att föraren av mopeden dör, det faktum att personen är 16 och inte har så stor erfarenhet av att köra i trafiken gör det bara ännu farligare.

Tips på säkerhetstänk

Det bästa med att åka motorcykel eller moped är frihetskänslan, vinden i håret och det faktum att man får plats även på den minsta av alla vägar. Det är även helt underbart att ta motorcykeln på en tur till stranden på sommaren med en svalkande glass och allt därtill. Men glöm inte bort att teckna en motorcykelförsäkring. Det är många som nästintill blir beroende av att åka motorcykel och kallar sig biker, det de flesta vet är också att det är långt ifrån alla bilister som ser en när man kommer på sin hoj. Detsamma gäller vespor och mopeder. Skillnaden är den att det går betydligt långsammare med mopeder och vespor. Det gör att den som kommer med sin motorcykel kan uppfattas som en moped och bilisten tar risken och kör rakt ut, motorcykeln kan då hålla en hastighet på 90 km i h och därför köra rakt in i motorcykeln. Riskfyllt inte minst, men det finns lösningar och säkerhetstänk som gör att du kan skydda dig extra i trafiken:

  • Det är sällan som en mopedist bär en gul säkerhetsväst, det har idag kommit att symbolisera en motorcyklist. Vill du vara säker på att bilisten uppfattar dig så är det en god idé att investera i en väst.
  • Om du närmar dig en korsning så är det viktigt att sakta ner lite innan och utvärdera läget, är bilisten på väg ut?
  • Vid omkörning så är det många gånger svårt att se motorcyklister i spegeln, därför är det viktigt att du ser till så att du syns innan du kör om. Ser det dessutom ut som att föraren ökar farten och förbereder sig för att köra om så håll avståndet, vilket leder till sista tipset.
  • Håll avstånd! Det är lätt att tro att man syns men faktum är att det sällan är så, därför är det viktigt att hålla avstånd, oavsett fordon du kör.