Ljus är så mycket viktigare än man kan tro, speciellt när det kommer till arbetsbelysning. Det finns mycket att tänka på när du ska välja belysning till garaget, men också till utsidan. Här ges det belysningstips för den som gillar att mecka, bygga, pyssla, fixa och dina hemma. 

Arbetsbelysning som passar den händige ska främst vara funktionell, och bra placerad. Vilka typer av lampor passar? Det finns massor av saker bara att ha i åtanke när du ska skaffa och anpassa belysning för garaget och fixarplatser utomhus.

Tips för garage, källare och förråd

Här behöver belysningen inte ge rymd, eller vara vacker heller för den delen. Belysningen här har ett syfte, att belysa det som behövs och göra så att det blir enkelt att arbeta där, dag som kväll. Takbelysningen kan vara central, vilket ger ett platt och slätstruket ljus just eftersom atmosfärkänslan inte är nödvändig på dessa platser, skriver Expressen. Men det kan ändå vara bra med punktbelysning vid de platser där man sitter och jobbar som mest. Smart är att kombinera takbelysningen med olika riktbara ljus som finns på lägre nivåer. En stark taklampa som inte sprider ljuset kan blända och ge trötta ögon, vilket du såklart inte vill ha. Se till att även väggar blir belysta för att slippa känslan av att sitta i ett litet rum. 

Spotlights, lysrör och ljusstyrka

Även spotlight kan fungera bra i garage eller rum där det ska pysslas, meckas och fixas. Traditionellt har det använts för att lysa upp butiker och scener, men nu är det också allt vanligare i hem. Denna riktbara och anpassningsbara belysning sprider ljuset bra samtidigt som det går att koncentrera. Lysrör kan också användas, och är fördelaktiga där du vill ha ett bra ljus över en större yta. För bra arbetsbelysning bör ljusstyrkan vara anpassad, i Råd&Rön tipsar man om svängbar belysning med en stark lampa på 700-800lumen och vitt ljus på 4000 kelvin. Men det beror såklart på vilken typ av belysning du väljer.

Bra utomhusbelysning också viktigt

Men fixa, dona, mecka och bygga gör man inte bara inne, Därför är det viktigt att också ha bra belysning utomhus. Tänk på att den inte ska blända här heller och att det inte ska gå att snubbla i mörkret där du arbetar. Vid installation ska du anlita behörig till det mesta, läs om vad du får göra själv och inte i denna artikel från byggahus.se.