När körkortet ska tas så har vi en hel del att hålla reda på. Dessa saker kommer också upp efteråt då man faktiskt också kör bil. Det är trafikregler, den ömsesidiga respekten och det är bilens yttre kontroll som behöver kollas och följas. Trafikreglerna i form av väghållning, signaler och skyltar är sådant som man tränas för varje dag. Dock är det koll av olja och annat under huven, bromsservon och däcken som ofta faller bort eller glöms. Just däcken är det som avgör om man kan bromsa i tid.

Att köra och äga bil är inget som bara går per automatik, det är en hel del att hålla reda på och ett misstag gör att en olycka lätt kan hända. Är man ouppmärksam så leder det till att man kanske missar en utsvängande bil, en skylt som signalerar om en trafiksituation och så vidare. En annan sak som också är viktig är bilens underhåll, har man inte koll på oljor, vattennivåer och däcken. Dessa delar är helt klart viktiga och vet man inte hur många millimeter som mönsterdjupet ska vara på däcken så kan man helt enkelt åka på en dryg bot. Slitna däck är nämligen en livsfara för den som är ute i trafiken.  Tänk på detta när det gäller däcken:

  • Beställ däck från dekk 365 så att de finns tillgängliga för byte direkt det är dags. Låt det inte gå för långt, då är risken för punktering otroligt stor.
  • Mönsterdjupet är minimum 1,6 mm på sommaren och 3 mm på vintern, byt dock innan dess då bilens reaktion försämras betydligt redan någon millimeter ifrån minimum mönster.
  • Däck behöver inte vara dyra och är alltid en bra investering, missar man att köpa nya så är den boten du får från polisen betydligt dyrare.

Man kan alltså förstå hur viktigt det är med bra grepp på vägen och det får man bara med bra däck och bra bromsar. Glöm inte att testbromsa bilen då och då, dessutom rensar det bort beläggning på bromsskivorna att göra en kraftig inbromsning. Glöm inte att kolla bromsservon innan du startar bilen också.