Vi har olika fordon genom livets gång, och mopeden är ett av dessa fordon. Men vad har vi förutom moppen, och när?

Det är mycket som förändras beroende på hur gamla vi är, och hur vi tar oss fram är en av de sakerna som förändras. Låt oss anta att vi kan dela upp vår ålder i några segment.

  • Små barn
  • Lite större barn
  • Tonåring
  • Ung vuxen
  • Medelålders till gammal

Vi utgår från dessa. Vi börjar när du är riktigt liten, då tar du dig inte fram för egen hand, du har inte riktigt lärt dig hantera det ännu. Så småningom börjar du gå och kanske springa, men första tiden åker du mest barnvagn eller blir buren när du. När du börjar få ordning på kroppen och blir ett lite större barn kommer du förmodligen använda en cykel för att ta dig fram. Först med stödhjul tills du fått ordning på det, sedan utan. Cykeln är det främsta transportmedlet för lite större barn, och det är bra både för att de får röra på sig och får frihet att ta sig själva någonstans, i stället för att bli ständigt skjutsade. Sparkcykel är inte heller helt ovanligt, eller inlines.

Sedan kommer vi till tonåren och den ack så härliga mopeden. Det är förmodligen det första motordrivna fordonet som en människa har. Man måste vara 15 år för att få köra moped, och för att köra EU-moped som går snabbare måste man även ha förarbevis för detta. Mopeden blir en ytterligare frihet att åka vart man vill när man vill, utan att behöva trampa benen av sig. Att göra förarutbildningen är också en bra grundkurs för det framtida bilkörkortet, och det är bara positivt att man redan i unga år får lära sig om trafiken, de regler som gäller där och hur man kör på ett säkert sätt. Med mopeden får man också möjlighet att träna på det i praktiken. När man fyller 16 får man börja övningsköra med bil, och många är det som sätter i gång tidigt för att hinna öva ordentligt innan de blir 18 och får ta körkort. Det krävs dels att man får godkänt på ett teoritest där ens kunskaper om fordon, trafik, säkerhet och regler sätts på prov, och man ska även få godkänt på en uppkörning där en inspektör kollar så att du beter dig på ett tillräckligt säkert sätt för att få fortsätta övningsköra på egen hand, för det är vad de två första åren när man har körkort räknas som. Det kallas för en prövoperiod, och klarar man sig utan anmärkningar under den perioden har man ett riktigt körkort! Och med körkortet i hand vill man så klart skaffa sig en bil, som den unga vuxna man är. Kanske är inte ekonomin den allra bästa, och därför kan det vara bra att kolla efter begagnade bilar! En begagnad Audi kanske är den perfekta första bilen för dig att glida runt i med ditt sprillans nya körkort.

Sedan kommer vi till sista steget på trappan, medelåldern. Vi har väl alla hört om medelålderskrisen och vad den kan göra med människor, och när det kommer till bilen är det inte ovanligt att den praktiska familjebilen får sätta livet till i medelåldern när barnen flugit ut, och i stället skaffar man sig en fräsig sportbil eller någon annan lite finare bil att pyssla om och glida runt i.