Vi människor är kreativa varelser, och vi vill gärna vara först med att komma på det senaste och bästa inom teknologi och miljötänk. När det kommer till bilen så har det länge varit ett problem då vi använder bilen till mycket och vi vill samtidigt dra vårt strå till stacken med att föra en grön anda in i framtiden. Men, det gäller att tänka att ingen kan göra allt, men tillsammans så kan vi göra mycket. Och när det kommer till framtida energikällor gällande bilen så kan alger vara en lösning som man ska fokusera mer på.

Algodling i Sverige

Det är SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som ska försöka sig på att odla dessa alger i en stor skala, eller i alla fall gå igenom vad som skulle krävas. Just här i Norden finns det bra förutsättningar för alger och utgångspunkten är att de ska växa i sötvatten.

”Alger har förmågan att växa även med mycket höga halter koldioxid i luften, runt 12-13 procent, vilket gör att man kan leda koldioxidutsläpp direkt till odlingen och på så sätt reducera skadliga växthusgaser med en gång.”

Då det finns olika typer av alger så kan man välja om det är biodiesel, etanol eller biogas man vill utvinna ur algerna. Genom att välja alger som är rika på fett så kan de omvandlas till biodiesel, och om man istället väljer att jobba med alger rika på kolhydrater och protein så får man etanol och biogas.

Ja, kan alger vara framtiden? Mycket kan ibland låta för bra för att vara sant, men låt oss testa och se vad framtiden säger. Kanske kommer det vara mer miljövänligt att åka bil än att cykla när algodlingen är i full gång?