Spenderar du många sena kvällar i garaget? Då är det viktigt att du har rätt sorts belysning, en som både gör det enklare att arbeta här och som inte är påfrestande för miljön. Här är några enkla tips på hur du väljer rätt sorts belysning hemma.

Det är viktigt att ha ordentlig arbetsbelysning i till exempel garaget eller i arbetsboden när man ska meka med bilen eller snickra på en ny uppfinning. Vanliga rekommendationer är att fokusera på punktbelysning och sedan införskaffa takbelysning i form av lysrör vilka är goda råd, men glöm inte att samtidigt tänka på miljön. Viss belysning är att föredra framför annan belysning, och viktigt är att välja energieffektiva lampor som både ger bra ljus och samtidigt har låg energianvändning. Här är tre saker som Hallå Konsument tipsar om rörande hur du ska tänka när du ska köpa hem bra belysning,:

  • Välj lampor med energimärkning – dessa uppfyller krav vad gäller livslängd, kvalitet och energieffektivitet.
  • Välj ljus som inte bländar och har bra färg – vilken färg lampan ger anges i mätningen Ra vilken måste vara minst Ra 80 eller bättre, du ser om lampan är varm eller kall i sin ljuston genom att kontrollera dess färgtemperatur vilket anges i kelvin (K) och 2 700 K innebär att lampan är varm i sitt sken och 4 000 K betyder att ljuset är kallare.
  • Så väljer du en lampa med rätt ljus – många tror att det är watt-talet man ska titta på för att få reda på om lampan är stark eller inte, men vad man ska titta på är dess lumen (lm) för watt säger bara hur mycket el lampandrar och inget annat.