För många kan det tros vara en hobby att mecka och cruisa med en veteranbil. Det stämmer dock inte helt och hållet då det för många snarare är en livsstil mer än en hobby. Vad är den stora skillnaden då? Jo med en hobby så infaller aktiviteten på fritiden, det innefattar inte några fler delar av ens liv än just när man sysslar med sin hobby. Man kan välja att göra det med eller utan familjen och det är fortfarande en hobby. En livsstil är däremot något helt annat, man lever och andas sitt intresse och avviker inte för att det är jobbdags eller vardag.

Bild från cruisingen

Hur kan veteranbilar då vara en livsstil och inte bara en hobby? Jo det sitter i stilen och levnadssättet. Kan man utskilja att du är Rockabilly utifrån din klädstil, din bil och ditt hem? Ja då lever och andas du definitivt stilen. Tjejer som killar, barn som vuxna, intresset är stort och det är då främst gamla amerikanare från 50 och 60-talet samt klädstilen från denna tid som man efterliknar. Bilen måste självklart vara från dessa år, tidigt 70-tal i form av mopar är också okej. Dagen kan vara likt många andra personers vardag, med det lilla undantaget att man åker runt i sin gamla amerikanare och ”cruisar”. Antingen kan man cruisa för sig själv och familjen, alltså att bara ta en runda på stan.

Åka på CCW

Men det kan också vara att åka på riktigt event som lockar flera med samma intressen och framförallt åskådare och mängder av bilar. En populär crusing och veteranvecka som anordnas varje år i augusti är Classic Car Week i Rättvik. Tipsen till de som ska åka upp eller ner i landet är att ha koll på de lokala mekanikerna och liknande, samt att:

  • Bekanta dig med Sarholms Plåtdetaljer på deras hemsida sarholms.se. de finns nämligen i Rättvik och skulle en olycka ske så kan de alltid hjälpa er med plåten.
  • Var ute i god tid, campingplatser går åt och det kan vara så att innan de flesta åker hem så bokar de redan nya platser för nästa år. Detta gör att platserna tar slut oerhört snabbt. Håll också utkik efter privatpersoner som kan ha en gård som ni kan bo på, det löser den stora krisen med campingplatser.
  • Ta med badkläder, ett måste är att bada i Siljan och Siljanbadet ligger precis mitt i centrala Rättvik så missa inte att gå ner till stranden och antingen gå ut på den långa bryggan eller doppa er i det långgrunda vattnet.
  • Gör så mycket som möjligt som står i CCW-programmet, exempelvis åk till Orsa och kolla på moparutställningen, ta sedan en avvikare på vägen hem och kolla i Orsa Björnpark. Ett litet extra tips på vägen.

Det viktigaste när man ska bege sig på dessa evenemang är att planera och packa rätt. Kom ihåg att det tar extra tid från allt kul ni kan göra att faktiskt åka och handla saker ni glömt. Skriv en lista på vad ni vill göra men också en om vad som ska få följa med. Ofta tar man mer än vad man behöver och nästan hellre det är för lite.